
ماساژ از یک سری حرکات منظم، مرتب و بر پایه اصولی خاص که بر روی بافت های بدن، به منظور رسیدن به اهداف خاصی انجام می گیرد، تشکیل شده است. به عبارت دیگر، ماساژ از یک سری حرکت های دستی که به شکل خاص، بر روی بدن جهت تاثیر بر سیستم های بدن و گردش خون انجام می شوند، تشکیل شده است. برخی افراد به جای ماساژ دستی از دستگاه ماساژور استفاده می کنند.
تاریخچه ماساژ
بر اساس شواهد و مدارک، ماساژ از قدیم برای درمان جسم و روح وجود داشته است. یکی از قدیمی ترین مراجع در این زمینه، کتاب طب سنتی چینی است که قدمت آن به قبل از میلاد باز می گردد و در آن به استفاده از ماساژ برای درمان جسم و روح اشاره شده است.
همچنین در کتاب امپراطور زرد ( کتاب مرجع طب داخلی چین )، برای درمان بیماری هایی مانند فلج، تب و لرز و گرفتگی های عضلانی به ماساژ پا و پوست توصیه شده است.
با اندکی تامل در تاریخ ملل مختلف در می یابیم که استفاده از ماساژ برای درمان در تمام ملت ها رواج داشته و دلیل آن نیز عامه پسند و تاثیرگذاری آن است. در گذشته مردم بدون دانستن تاثیرات ماساژ از آن به صورت ناخودآگاه استفاده می کردند. به عنوان مثال زمانی که عضوی از آن ها دچار آسیب دیدگی می شد، اولین اقدام آنها تکان دادن یا مالش دادن عضو آسیب دیده بود.
از جمله ملت هایی که در گذشته به شکل وسیع تری از ماساژ استفاده می کردند می توان از مصری ها، ایرانیان، یونانیان، چینی ها و ژاپنی ها نام برد. دانشمندانی هم که در گذشته های دور به ماساژ و تاثیرات آن بر بدن می پرداختند، می توان به "بقراط" و "ابوعلی سینا"اشاره کرد.
بقراط به نتایج جالبی در مورد ماساژ پی برد و به این نتیجه رسید که مالش و ماساژ در تامین و برگرداندن نیروی عضلانی افراد ناتوان موثر است. وی همچنین برای درمان بعضی از عوارض مفصلی و عضلانی از روش ماساژ درمانی استفاده نمود.
ماساژ از مدت ها قبل به عنوان درمان مطرح بوده و مطالعات باستانی نشان می دهند که ماساژ و مالش بدن در بین انسان های اولیه نیز وجود داشته است.
هندیان از ماساژ در ورزشهای تنفسی استفاده میكردند. مصریان و ایرانیان نیز انواع مختلف ماساژ را جهت درمان بكار میبردند .
ماساژ درمانی
ماساژدرمانی در ملل مختلف سابقه ای طولانی دارد و انسان ها از دیرباز از ماساژ برای درمان دردهای خود استفاده می کردند. در ایالات متحده ماساژ، به عنوان بخشی از درمان مورد استفاده قرار می گیرد. ماساژ درمانی از طریق طب سنتی، با حرکات دست و کششها و در دانش نوین پزشکی با به کارگیری فشارهای خاص روی نقاط مختلف بدن و همچنین با کمک تجهیزات و دستگاههای مختلف انجام میگیرد. امروزه ماساژ درمانی به عنوان یکی از شاخههای علم فیزیوتراپی شناخته میشود.
تاثیرات فیزیولوژیکی ماساژ درمانی
تاثیر ماساژ بر روی پوست
افزایش جریان خون در پوست و تسریع پروسه ترمیم
تقویت رشته های کلاژن
افزایش تحرک پوست و بافت های زیزین آن
تاثیر ماساژ بر روی سیستم گردش خون
کمک به بازگشت وریدی
بهبود جریان سرخرگی
تسریع پروسه ترمیم
تاثیر ماساژ بر روی سیستم لنفاوی
کمک به جریان لنف
کمک به جذب تورم
تسریع در دفع مواد متابولیک
تسریع ریکاوری و بهبود عملکرد سیستم ایمنی
تاثیر ماساژ بر روی عضلات اسکلتی
افزایش جریان خون در عضلات
تسریع ریکاوری و رفع خستگی
رفع چسبندگی بین فیبرها
ریلکس شدن عضلات و افزایش تحرک پذیری عضلات
تاثیر ماساژ بر روی سیستم عصبی
کمک به ریلکسیشن
کاهش درد
تسهیل عملکرد رفلکس ها و کاهش استرس
تاثیر ماساژ بر روی سیستم تنفسی
کمک به ریلکس شدن عضلات تنفسی
کمک به کنده شدن و تخلیهی ترشحات از جدارهی ریه
تاثیر ماساژ بر روی دستگاه گوارش
کمک به حرکات مواد داخل روده و کمک به جذب و دفع مواد