یکی از مهم ترین شاخص هایی که در دوران بارداری می توان بر اساس آن وضعیت سلامتی مادر و جنین را تعیین نمود فشار خون مادر است. محدوده کلی فشار خون باید در بازه 90/60 تا 120/80 میلیمتر جیوه باشد.
به طور طبیعی زنان باردار نوسانات زیادی را در فشار خون تجربه می کنند. به همین دلیل است که نکات پزشکی دقیقی باید در این زمینه رعایت کنند تا فشار آن ها بیش از حد کاهش یا افزایش نداشته باشد. در غیر این صورت می تواند تهدیدی برای سلامت جنین و مادر باشد. یکی از نکات مرتبط با مراقبت های دوران بارداری استفاده از دستگاه فشارسنج برای پایش مداوم سلامت زنان باردار است که اهمیت به سزایی در کنترل و پیشگیری از شرایط وخیم برای مادران است.
در ادامه با ما همراه باشید تا شما را با جزئیاتی دقیق در زمینه فشار خون طبیعی در دوران بارداری آشنا سازیم.
فشار خون طبیعی در دوران بارداری چقدر است؟
به طور عمده باید بدانید محدوده فشارخون نرمال در زنان باردار با افراد عادی تفاوتی نمی کند. در واقع 90/60 تا 120/80 محدوده ای است که برای فشار خون نرمال افراد عادی تعیین می شود و زنان باردار نیز ضروری است که با مراقبت های ضروری سطح فشار خونشان را در همین محدوده نگه دارند.
به طور عمده متخصصین بر این باورند که ایده آل ترین فشار خون برای زنانی که در دوران بارداری به سر می برند 110/70 تا 120/80 میلیمتر جیوه است.
جدول فشار خون در بارداری
جدول فشار خون برای بررسی زنان باردار در ادامه مشاهده می کنید:
مقدار فشار خون | وضعیت |
10/5 | فشار خون پایین ( همراه سرگیجه و ضعف ) |
10/6 | فشار خون نسبتاً پایین ( بدون خطر ) |
12/7 | فشار خون طبیعی و نرمال |
12/8 | فشار خون طبیعی و ایدهآل |
14/8 | فشار خون نسبتاً بالا ( نیازمند کنترل ) |
9/6 | فشار خون پایین ( نیازمند بررسی ) |
13/8 | در محدودهی طبیعی |
فشار خون 10 روی 5 در بارداری
این محدوده فشار خون برای زنان باردار بسیار پایین است و با علائم مختلفی همچون احساس سرگیجه و ضعف همراه است. برای پیشگیری از بروز خطرات جدی تر نیاز است مراقبت های تخصصی از سوی پزشکان و متخصصین زنان و زایمان ارائه شود.
فشار خون 10 روی 6 در بارداری
فشار نسبتاً پایین اعداد 100/60 ارزیابی می شود. این محدوده فشار خون چندان خطرناک نیست و کافی است که با یکسری تکنیک های ساده همچون استفاده به اندازه از مایعات و آب شرایط بهتری را برای خودتان ایجاد نمایید.
فشار خون 12 روی 7 در بارداری
ایدهآلترین وضعیتی که می توان برای فشار خون تعیین نمود 120/70 است. به همین دلیل زنان باردار با مراقبت های تغذیه ای و کاهش استرس و اضطراب دوران بارداری تلاش می کنند که سطح فشار خون خودشان را در این بازه نگه دارند.
فشار خون 12 روی 8 در بارداری
120/80 نیز محدوده فشار خون طبیعی بوده و علائم و عارضه های خطرناکی به همراه ندارد.
بهترین زمان گرفتن فشار خون در بارداری
توصیه ای که متخصصین در خصوص مناسب ترین زمان ارزیابی فشار خون برای زنان باردار دارند این است که صبح ها پیش از خوردن صبحانه و به صورت ناشتا انجام شود.
در فرایند فشار سنجی در آرام ترین حالت بنشینید و صحبت نکنید و نفس عمیق بکشید. این شرایط به شما کمک می کند که نتایج ارزیابی دستگاه فشارسنج دقیق باشد.
کنترل فشار خون در بارداری
با تکنیک ها و روش های مختلفی می توان فشار خون را در دوران بارداری کنترل نمود و از بروز خطرات جدی یا در آستانه ظهور شرایط منفی پیشگیری نمود. روش هایی همچون:
- از مراقبت های تغذیه ای باید گفت، از خوراکی ها و غذاهای شور دوری کنید و نمک را در سطح حداقلی مورد استفاده قرار دهید.
- مصرف مایعات به میزان کافی در طول روز و نوشیدن آب حداقل 8 لیوان ضروری است.
- انجام فعالیت های ورزشی و تحرک داشتن در طول روز برای بهبود شرایط جسمانی و فشار خون بسیار تاثیر گذار است.
- از بین بردن استرس و اضطراب با تکنیک های آرام سازی مثل یوگا و مدیتیشن اثرات روانی روی افزایش فشار خون را نیز از بین خواهد برد.
- تحت نظر متخصصین باشید و در فواصل زمانی مشخصی به بهترین پزشکان زنان و زایمان مراجعه نمایید تا شرایط شما مورد بررسی قرار گیرد.
- تمامی نکاتی که از سوی پزشکان به شما ارائه شده است را به صورت کامل رعایت کنید تا از بروز شرایط خطرناک پیشگیری شود.
داروهای مجاز فشار خون در بارداری
به طور عمده تعدادی از داروهایی که برای فشار خون در دوران بارداری تجویز می شود و ممنوعیتی برای زنان باردار ندارد شامل موارد زیر هستند:
- متیل دوپا
- نیفدیپین
- لابتالول
این موارد علیرغم این که برای زنان باردار مجاز هستند اما نیاز است که آن ها را تحت نظر متخصصین مورد استفاده قرار دهید. بنابراین هرگز بدون تایید متخصصین آن ها را استفاده نکنید و حتماً متخصصین باید بر اساس شرایط شما داروها را تجویز نمایند.
فشار خون متغیر در بارداری
در ماه های مختلف بارداری زنان نوسانات بسیاری را در میزان فشار خون تجربه می کنند. به این شرایط فشار خون متغیر در بارداری گفته می شود. دلایل یا علل متفاوتی در بروز تغییرات بسیار در فشار خون بارداری نقش دارند که مهم ترین آن ها شامل موارد زیر هستند:
- تغییرات هورمونی زنان در اثر شرایط بارداری تاثیر مستقیمی
- افزایش 50 درصدی حجم خون در دوران بارداری و اثر گذاری آن روی فشار خون
- کاهش مصرف مایعات و آب در دوران بارداری و بروز کم آبی در بدن زنان
- عدم مراقبت های تغذیه ای و استفاده از نمک به مقدار زیادی در طول روز و در وعده های مختلف غذایی
- شرایط روانی نامساعد مثل تجربه استرس و اضطراب و …
- و …
خاتمه
همانطور که در طول مقاله ذکر شد فشار خون در زنان باردار می تواند با خطراتی همراه باشد. در نتیجه نیاز است که همچون تمامی شرایط دیگری که در زنان باردار بررسی می شود فشار خون نیز مورد ارزیابی و کنترل باشد. در غیر این صورت سلامت جنین و مادر را به طور جدی به خطر می اندازد. آگاهی از انواع راه های پیشگیری و کنترل فشار خون در دوران بارداری به شما کمک می کند که بتوانید دوران حاملگی کم خطر و زایمان موفقیت آمیزی را پشت سر بگذارید. یکی از اقدامات مهم این است که در منزل با انواع دستگاه های فشار سنج دیجیتالی یا عقربه ای شرایط خودتان را بررسی کرده و هنگام بروز خطر در اسرع وقت به متخصصین مربوطه مراجعه نمایید.
برای دریافت راهنمایی و مشاوره های پیش از خرید می توانید با ما تماس بگیرید.
امسیگ
سوالات متداول