درد دنبالچه و روش های درمان آن

درد دنبالچه و روش های درمان آن
درد دنبالچه (Coccydynia) یک درد مزمن در انتهای ستون فقرات است که در ناحیه دنبالچه احساس می‌شود. دنبالچه یک استخوان کوچک در انتهای ستون فقرات است که از طریق مفاصل به استخوان خاجی متصل می‌شود. در این مطلب به علل و روش‌های درمان درد دنبالچه در مردان و زنان پرداخته‌ایم.

علاوه بر آن نیز نقش زیرنشمین طبی را در کاهش درد ها روشن خواهیم نمود. با ما همراه باشید.

دنبالچه چیست؟

دنبالچه استخوان کوچکی است که در انتهای ستون فقرات قرار دارد. این استخوان از سه تا پنج مهره تشکیل شده که معمولا به هم جوش خورده‌اند. دنبالچه نقش مهمی در حمایت از لگن و تثبیت بدن در هنگام نشستن دارد. در ضمن در برخی از پستانداران، دنبالچه برای نگه داشتن دم استفاده می‌شود. در این مطلب درباره علل و روش‌های درمان درد دنبالچه صحبت کرده‌ایم.

علل درد دنبالچه

دلایل درد دنبالچه در اکثر موارد ناشناخته است. با این حال، عوامل مختلفی می‌توانند باعث درد شوند.

صدمات فیزیکی

صدمات فیزیکی شایع‌ترین علت درد ناحیه دنبالچه است. این صدمات در اثر ضربه، تصادف یا فعالیت‌های ورزشی ایجاد می‌شوند. در ادامه به برخی از انواع صدمات فیزیکی که باعث درد در قسمت دنبالچه می‌شوند، اشاره کرده‌ایم:

  • ضربه مستقیم به دنبالچه: این ضربه در اثر سقوط، تصادف یا ضربه مستقیم به دنبالچه ایجاد می‌شود.
  • آسیب‌های ورزشی: آسیب‌های ورزشی مانند سقوط از ارتفاع، زمین خوردن یا ضربه به دنبالچه در حین ورزش می‌تواند باعث درد شود.
  • شکستگی دنبالچه: شکستگی دنبالچه یک آسیب جدی است که باعث درد انتهای لگن و دنبالچه و سایر علائم می‌شود.
  • دررفتگی دنبالچه: دررفتگی دنبالچه زمانی اتفاق میفتد که استخوان دنبالچه از محل خود خارج شود. این عارضه، یک آسیب نادر است که معمولا در اثر ضربه شدید ایجاد می‌شود.

نشستن طولانی مدت

نشستن طولانی‌مدت نیز یکی از علل بروز درد دنبالچه است. به این دلیل که نشستن طولانی‌مدت باعث می‌شود وزن بدن به طور مداوم روی دنبالچه وارد شود. این فشار باعث درد، سفتی و کاهش دامنه حرکتی دنبالچه می‌شود. گاهی دنبالچه با مشکلاتی مواجه می‌شود که تاثیر مخرب نشستن طولانی‌مدت را چندبرابر کرده و درد را افزایش می‌دهد. این دلایل عبارت‌اند از:

  • ضعف عضلات کف لگن: عضلات کف لگن به حمایت از دنبالچه کمک می‌کنند. نشستن طولانی‌مدت ممکن است باعث ضعف عضلات کف لگن شود. این امر فشار را بر دنبالچه افزایش می‌دهد.
  • عدم تعادل عضلات لگن: عدم تعادل عضلات لگن نیز باعث افزایش فشار بر دنبالچه می‌شود.
  • تغییرات هورمونی: تغییرات هورمونی در شرایط مختلف، مثلا دوران بارداری، ممکن است باعث ضعف عضلات کف لگن و افزایش فشار بر دنبالچه شوند.

بارداری و افزایش وزن

بارداری و افزایش وزن یکی از علل درد دنبالچه در زنان به شمار می‌آید. در دوران بارداری، رحم بزرگ می‌شود و به لگن فشار وارد می‌کند. این فشار باعث درد در ناحیه دنبالچه می‌شود. افزایش وزن نیز می‌تواند باعث درد در این ناحیه شود. به این دلیل که وزن اضافی باعث می‌شود فشار بیشتری به دنبالچه وارد شود.

 

برخی بیماری‌ها و اختلالات

جدا از دلایلی که ذکر گردیم، برخی از بیماری‌ها و اختلالات هم باعث درد دنبالچه می‌شوند که عبارت‌اند از:

  • آرتروز دنبالچه: آرتروز دنبالچه باعث التهاب و تخریب مفاصل دنبالچه می‌شود. این امر باعث درد، سفتی و کاهش دامنه حرکتی دنبالچه می‌شود.
  • تنگی کانال نخاعی: تنگی کانال نخاعی نیز باعث فشار بر دنبالچه می‌شود. این امر می‌تواند باعث درد، بی‌حسی و ضعف در دنبالچه یا سایر قسمت‌های بدن می‌شود.
  • دیسک دنبالچه: دیسک دنبالچه یک ساختار بالشتک مانند بین مهره‌های دنبالچه است. فتق دیسک دنبالچه زمانی اتفاق میفتد که هسته دیسک از دیواره آن بیرون بزند. این امر باعث فشار بر دنبالچه یا اعصاب می‌شود.
  • عفونت دنبالچه: عفونت دنبالچه می‌تواند باعث درد، قرمزی، تورم و گرمای موضعی در ناحیه دنبالچه شود.
  • تومور دنبالچه: تومورهای دنبالچه باعث درد، تورم و سایر علائم ناراحت‌کننده می‌شوند.

علاوه بر این، برخی از بیماری‌های سیستمیک نیز ممکن است باعث شوند که فرد درد دنبالچه را احساس کند؛ از جمله:

  • آرتروز روماتوئید
  • لوپوس
  • اسکلرودرما
  • عفونت‌های ستون فقرات
  • تومورهای ستون فقرات

اگر درد دنبالچه شما شدید یا مداوم است یا با علائم دیگری مانند بی‌حسی، ضعف، یا سوزن‌سوزن شدن همراه است، باید به پزشک مراجعه کنید. پزشک، معاینه فیزیکی انجام می‌دهد و در صورت لزوم، آزمایش‌های تصویربرداری مانند اشعه ایکس، ام‌آرآی، یا سی‌تی‌اسکن را تجویز می‌کند.

علائم درد دنبالچه

علائم درد دنبالچه متعدد هستند و تفاوت‌های زیادی نیز با یکدیگر دارند. این علائم به علت درد بستگی دارند. برخی از علائم رایج آن عبارت‌اند از:

احساس درد در ناحیه دنبالچه

احساس درد در ناحیه دنبالچه از علائم بیماری دنبالچه است. مانند اکثر بیماری‌ها، احساس درد اولین نشانه مشکلات مربوط به دنبالچه است که باید آن را کاملا جدی بگیرید و اقدامات پیش‌گیرانه را برای جلوگیری از گسترش درد انجام دهید.

درد شدید هنگام نشستن، ایستادن، راه رفتن یا رابطه جنسی

یکی دیگر از علائم درد دنبالچه، احساس درد در هنگام انجام امور روزانه مثل نشستن، ایستادن و راه رفتن یا اموری مانند برقراری رابطه جنسی، دویدن و غیره است. درد این قسمت در هنگام این فعالیت‌ها را به عنوان دردی طبیعی در نظر نگیرید و نسبت به آن حساس باشید.

درد هنگام دفع مدفوع

اگر هنگام دفع مدفوع احساس درد می‌کنید، ممکن است به دلیل مشکلاتی باشد که برای دنبالچه ایجاد شده است. در صورت بروز چنین دردی نسبت به تشخیص سایر علائم هشیارتر باشید تا در صورت لزوم به پزشک مراجعه کنید.

حساسیت و درد هنگام لمس ناحیه دنبالچه

از آن‌جا که ناحیه دنبالچه قابل‌لمس است، اگر هنگام لمس آن احساس درد یا ناراحتی کردید، بهتر است هرچه سریعتر به پزشک مراجعه کنید. در برخی موارد درد ممکن است با علائم دیگری، مانند تب، قرمزی یا تورم در ناحیه دنبالچه و مشکل در حرکات روده یا مثانه همراه باشد.

درمان های خانگی درد دنبالچه

اگر درد شما شدید یا مداوم نیست، می‌توانید از طریق روش‌های خانگی به درمان آن بپردازید.

کمپرس گرم یا سرد

کمپرس گرم یا سرد به تسکین درد دنبالچه کمک می‌کند. نوع کمپرسی که برای شما بهتر است به علت درد شما بستگی دارد.

کمپرس سرد: کمپرس سرد به کاهش التهاب و درد کمک می‌کند. برای استفاده از کمپرس سرد، یک کیسه یخ یا بسته یخ را در یک حوله بپیچید و آن را به مدت ۲۰ دقیقه روی ناحیه دردناک قرار دهید. این کار را چند بار در روز تکرار کنید

کمپرس گرم: کمپرس گرم به شل شدن عضلات و کاهش درد کمک می‌کند. برای استفاده از کمپرس گرم، یک حوله را در آب گرم خیس کنید و آن را روی ناحیه دردناک قرار دهید. این کار را ۲۰ تا ۳۰ دقیقه در روز تکرار کنید

اگر درد دنبالچه شما ناشی از یک آسیب یا تحریک باشد، کمپرس سرد موثرتر است. اگر احساس درد شما ناشی از اسپاسم عضلانی است، کمپرس گرم ممکن است موثرتر باشد.

اصلاح وضعیت نشستن

اصلاح وضعیت نشستن نقش مهمی در درمان درد دارد. نشستن طولانی‌مدت یا نشستن با وضعیت نامناسب باعث وارد شدن فشار به دنبالچه و بروز درد می‌شود.

استفاده از بالش زیر نشیمنی طبی

این بالش‌ها به گونه‌ای طراحی شده‌اند که از فشار به دنبالچه جلوگیری می‌کنند و باعث تسکین درد می‌شوند. بالش‌های زیر نشیمنی طبی معمولا از مواد نرم و انعطاف‌پذیری ساخته می‌شوند که شکل نشیمنگاه را به خود می‌گیرند. این بالش‌ها دارای یک برآمدگی در مرکز خود هستند که دنبالچه را در بر می‌گیرد و از فشار به آن جلوگیری می‌کند .بالش‌های زیر نشیمنی طبی را می‌توان در انواع فروشگاه‌های لوازم پزشکی و سلامتی خریداری کرد. هنگام خرید این بالش‌ها، باید به جنس و اندازه آن‌ها توجه کنید.

چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟

در صورتی که با علائم و مشکلات زیر روبه‌رو شدید، سریعا به پزشک متخصص مراجعه کنید:

  • درد شدید یا ناگهانی که با استراحت بهبود نمی‌یابد.
  • دردی که با تب، بی‌حسی یا ضعف همراه است.
  • دردی که باعث اختلال در فعالیت‌های روزانه شما می‌شود.
  • دردی که ناشی از یک آسیب یا ضربه باشد.
  • دردی که ناشی از یک بیماری زمینه‌ای مانند آرتروز یا سرطان باشد.

اگر درد دنبالچه شما خفیف است و با درمان‌های خانگی بهبود می‌یابد، نیازی به مراجعه به پزشک نیست. با این حال، اگر درد شدیدی دارید یا درد پس از چند هفته درمان بهبود نمی‌یابد، حتما به پزشک مراجعه کنید.

محصولات مرتبط
مجله سلامتی

نظرات کاربران شما هم می توانید درمورد این مطلب نظر بدهید